Dravograd, 12. november 2022 – Po dveh čudnih letih, ko je Pesniška olimpijada potekala preko spleta, so ta vikend v živo potekale pesniške delavnice že 23. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd ob pomoči Javnega zavoda Dravit, pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača. Ta je med 23 prijavljenimi mladimi pesnicami in pesniki za zlata olimpijca razglasil gimnazijca Anžeta Brodnika iz Dola pri Ljubljani in študenta Aljošo Toplaka iz Markovcev.

 

Pesniška olimpijada je projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca, ovrednotiti svoje in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti. Letošnjo izvedbo projekta smo po dveh koronskih zoom izvedbah tokrat na veliko veselje organizatorjev izvedli v živo, v prekrasnem ambientu Dvorca Bukovje v Dravogradu.

 

Na letošnji razpis že 23. Pesniške olimpijade se je prijavilo 23 dijakov in študentov iz cele Slovenije. Mentor dr. David Bedrač, pesnik, pisatelj, literarni mentor in urednik, za katerim je letos že enajsto mentorstvo pesniških delavnic, je na dveh sobotnih in dveh nedeljskih literarnih delavnicah gostil 18 tistih, ki so se odločili, da se nam pridružijo na vikend pesniških delavnicah na Koroškem.

 

Od 23 prijavljenih se je pesniških delavnic, kjer sta jih v soboto uvodoma poleg mentorja dr. Davida Bedrača pozdravila še vodja projekta Barbara Žvirc in koordinator območne izpostave Dravograd Javnega sklada za kulturne dejavnosti RS Robert Preglau, udeležilo 18 udeležencev: Ada Lana Dervišević, Karolina Grujić in Manca Eržen (Ljubljana), Aljoša Toplak (Markovci), Ana Štular (Kranj), Andraž Babšek (Medvode), Anže Brodnik in Vid Rovšek (Dol pri Ljubljani), Doroteja Puš (Vrhnika), Ela Velikonja (Maribor), Jošt Polc (Mežica), Kaja Golob (Zagorje ob Savi), Lara Stare Knific (Jesenice), Matija Podbreznik (Laško), Melani Kolbl (Radenci), Nejc Rac (Logatec), Sandro Čeh (Ptuj) in Zala Gril (Velenje), na literarnem večeru pa se jim je pridružila še Anastazija Gračner (Velenje). Svojo prisotnost na delavnicah so opravičili Alja Pušič (Maribor), Eva Samarin Šterk (Črnomelj), Izak Ban (Lokev) in Simona Babnik (Dol pri Ljubljani).

 

Dr. David Bedrač je na literarnem večeru v soboto razglasil 6 olimpijskih finalistov, katerih poezija bo objavljena v literarni reviji Mentor. Finalisti so postali Alja Pušič, Aljoša Toplak, Anže Brodnik, Sandro Čeh in Simona Babnik. Aljoša Toplak in Anže Brodnik sta bila nato razglašena za zlata olimpijca. Za nagrado bosta prejela kotizacijo za Literarno šolo JSKD za leto 2023 in že omenjeno objavo pesmi v reviji Mentor. Knjižne nagrade, ki so jih prijazno prispevale slovenske založbe Mladinska knjiga, Epistola, Vida, Celjska Mohorjeva družba, Litera, Primus, Mofrem, Goga, Beletrina, Cangura, Grafenauer in Javna agencija za knjigo RS, ter priznanja so prejeli tudi preostali udeleženci 23. Pesniške olimpijade in nagrajenci razpisa 12. Mlada pesniška olimpijada.

 

Na slednjega, ki je namenjen osnovnošolcem, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku in poteka v okviru projekta Pesniška olimpijada, je prispelo 108 pesmic iz 18 slovenskih osnovnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Vesolje v meni, nagrade pa je strokovna žirija v sestavi Maje Visinski Andrejc, pesnice, in Barbare Žvirc, pesnice in vodje projekta Pesniška olimpijada, podelila 9 mladim pesnicam in pesnikom.

 

V kategoriji učencev od 1. do 3. razreda je prvo nagrado prejela Zoja Špec, 2. razred, 2. OŠ Slovenska Bistrica, druga in tretja nagrada nista bili podeljeni.

 

V kategoriji učencev od 4. do 6. razreda si je prvo mesto pripisal Maks Kušej, 6. razred, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, drugo Aneja Ameršek, 5. razred, OŠ Črna na Koroškem, tretje mesto pa Maks Horvat, 4. razred, OŠ Velika Nedelja.

 

V kategoriji učencev od 7. do 9. razreda sta si prvo mesto razdelila Mina Poljšak, 7. razred, OŠ Kašelj in Tobija Lakić, 9. razred, OŠ Kidričevo, druga nagrada je šla v roke Ateni Sušnik, 9. razred, OŠ Vič, Ljubljana, tretje mesto pa sta si prav tako razdelili dve osnovnošolki – Ana Grabner, 9. razred, OŠ Gustava Šiliha Velenje in Elizabeta Liza Muršec, 9. razred, OŠ Kidričevo.

 

Priznanja za poslane pesmi so prejeli še: Nuša Špec, 4. razred, 2. OŠ Slovenska Bistrica, Ajda Jeraj, 4. razred, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi, Nace Krajcer, 4. razred, OŠ Mislinja, Tia Kukovec, 5. razred, OŠ Velika Nedelja, Maj Krumpačnik in Filip Geršak, 5. razred, OŠ Črna na Koroškem, Lina Irgolič, 5. razred, OŠ Velika Nedelja, Atena Pavlinič, 5. razred, OŠ Koroški jeklarji, Ravne na Koroškem, Črt Žičkar Ravbar, 6. razred, OŠ Koper, Neli Prater, 6. razred, OŠ Šentjanž pri Dravogradu, Neža Jurjevčič, 7. razred, OŠ Ivana Cankarja, Vrhnika, Jaša Plajh Štrman, 7. razred, OŠ Fram, Lia Šlamberger Mlinarič, 8. razred, OŠ Kidričevo, Ema Unger, 8. razred, OŠ Bogojina, Ema Raković, 8. razred, OŠ Kidričevo, Matic Troha, 8. razred, OŠ Ivana Skvarče, Zagorje ob Savi, Laura Hartman, 9. razred, OŠ Šentjanž pri Dravogradu in Zoja Kaučevič, 9. razred, OŠ Kidričevo.

 

Priznanja pa smo letos prvič podelili tudi mentoricam osnovnošolcev, k s spodbujanjem, usmerjanjem in vsakoletnim sodelovanjem na natečaju oživljajo domišljijo, ustvarjalnost in kritično razmišljanje pri učencih. Priznanja so tako prejele gospa Vesna Burjak iz OŠ Črna na Koroškem, gospa Lilijana Ladra iz OŠ Šentjanž pri Dravogradu in gospa Sonja Lenarčič iz OŠ Kidričevo. Za njihov doprinos k raznolikosti širjenja ljubezni do slovenskega jezika se jim še enkrat iskreno in najlepše zahvaljujemo!

 

Na sobotnem literarnem večeru, ki ga je povezovala Ana Pisar Čivčić, so se s svojo poezijo predstavili udeleženci 23. Pesniške olimpijade ter 13 predstavnikov mlade pesniške generacije, nagrajencev 12. Mlade pesniške olimpijade: Zoja in Nuša Špec, Maks Kušej, Aneja Ameršek, Maks Horvat, Atena Sušnik, Ana Grabner, Maj Krumpačnik, Filip Geršak, Atena Pavlinič, Neli Prater, Ema Unger in Ema Raković. Za glasbeno poslastico je poskrbel pianist Andraž Babšek, dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana ter tudi sam udeleženec pesniških vikend delavnic. Vsem nastopajočim in prisotnima mentoricama sta nagrade in priznanja podelila podžupan občine Dravograd gospod Anton Preksavec ter podžupan občine Prevalje gospod Boštjan Gorenšek.

 

Organizatorji projekta smo po dveh letih delavnic preko spleta opazili, da se dijaki in študenti raje prijavijo na delavnice v živo, saj smo imeli letos v primerjavi z lanskim letom kar dobro tretjino prijavljenih več, prav tako smo prejeli kar za tri in pol krat več pesmic osnovnošolcev kot lani. Zavedamo se, da je doživljanje delavnic preko spleta vsekakor precej drugačno od doživljanja delavnic v živo, zato smo iskreno veseli, da nam je letos uspelo udeležence ponovno gostiti v prekrasnem okolju Dvorca Bukovje, ki nam že več kot desetletje nudi čudovito zatočišče za en jesenski pesniški vikend.

 

  1. Pesniška olimpijada, v tvojo smer ponovno gledamo z obujenim optimizmom po pesnikovanju in druženju v živo!

 

Barbara Žvirc

vodja projekta Pesniška olimpijada

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top