Tako kot so posebne Olimpijske igre, tako posebno in predano v objemu mogočnih gozdov Mežiške doline jeklarji že 400 let oblikujejo plemenito in čvrsto ravensko jeklo. Tako so Slovensko baklo za olimpijske igre Tokio 2020 so izdelali v Skupini SIJ – Slovenski industriji jekla, na Ravnah. Slovenska bakla je izdelana iz nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov, simbolov povezovanja. Plamen v kroni širi svetlobo, simbol upanja.

Z rojstvom Slovenske bakle z vrojeno jekleno voljo na Ravnah na Koroškem v četrtek, 22. aprila 2021, se je pričelo njeno potovanje po Sloveniji. Pod okriljem Urške  Žolnir Jugovar je obiskala prav vseh 212 slovenskih občin in se povezala z zamejskimi kraji v Italiji, Avstriji in na Madžarskem ter Hrvaškem. S prebujeno jekleno voljo in opolnomočena s pozitivno energijo vseh nosilcev bakle in njenih navijačev je s tem bakla navdihovala Olimpijsko reprezentanco Slovenije Tokio 2020 v njihovih predstavah in prizadevanjih za osvajanje vrhunskih dosežkov na 32. olimpijskih igrah nove dobe.

V četrtek, 22. julija, je bakla prispela tudi v Dravograd. Najprej jo je pred Dvorcem Bukovje simbolično sprejela županja Marijana Cigala, nato pa so jo nosilci ponesli čez obnovljeni stari most čez trg do stadiona, kjer je bilo osrednje dogajanje. Baklo je v rokah držalo 25 nosilcev, spremljalo jo je še okoli 80 tekačev iz različnih športnih in drugih društev v kraju, dogajanje so popestrili tudi otroci vrtcev Dravograd, Robindvor in Šentjanž. Velja omeniti, da je bila najstarejša nosilka bakle 91-letna Marija Ajd, ki je s svojo vitalnostjo zgled tudi mlajšim generacijam. Za glasbeni vložek je poskrbela Alina Mrak na harmoniki. Sodelujoči so prejeli tudi zapestnice Jeklena volja ter se okrepčali z odličnim sladoledom Kavarne in slaščičarne Dravograd. Vsem sodelujočim pri dogodku se organizatorji iskreno zahvaljujejo.

 

Besedilo: Katja Čevnik

Fotografije: arhiv Olimpijskega komiteja

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top