DSC 0147V dvorcu Bukovje je 7. marca potekala proslava in slavnostna podelitev priznanj in nagrad ob dnevu civilne zaščite, ki ga sicer praznujemo 1. marca.

Ljudje se pogosto znajdemo v življenjski stiskah in lahko bi rekli, da tudi v preizkušnjah. Takrat spoznamo, kako smo odvisni drug od drugega in kako smo si potrebni. Da v takih težkih trenutkih našega bivanja zares nikoli nismo sami, poskrbi tudi organizacija Civilne zaščite, ki je del sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki je v Republiki Sloveniji organiziran kot enoten sistem v celotni državi.

Leta 1992 je Vlada Republike Slovenije 1. marec razglasila za dan Civilne zaščite (CZ). Ta dan bi naj opominjal ljudi, kakšno vlogo ima CZ, kako življenjsko pomembna je pri spopadanju z vsemi vrstami nesreč in katastrof ter kako pomembni sta mednarodna pomoč in solidarnost tudi na tem področju. Ob dnevu CZ želijo pripadniki te organizacije še intenzivneje kot običajno seznanjati ljudi in celotno družbo o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter o tem, da je nesreče najbolje preprečevati oziroma omiliti. Medtem, ko se njihovo delovanje kaže tudi v mednarodnem sodelovanju ob naravnih in drugih nesrečah, lahko rečemo, da je prednostna naloga pripadnikov CZ varstvo človeka in naravnega okolja. Na prvo mesto postaviti človeka in naravno okolje ter s tem poskrbeti za kvalitetno bivanje bi morala biti skrb tudi vsakega posameznika.

Dan CZ je pravšnji dan za podelitev priznanj vsem, ki so se kakorkoli izkazali na področju civilne zaščite. Nekaj pohvalnih besed je na proslavi v Bukovju njenim pripadnikom izrekla tudi županja Dravograda Marijana Cigala, priznanja in nagrade pa sta podelila namestnik generalnega direktorja Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje Branko Dervodel in poveljnik Civilne zaščite za Koroško Alan Matijevič. Podelili so naslednje nagrade in priznanja: bronasti znak CZ (podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za požrtvovalno in uspešno upravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči) so prejeli: Ekipa prve pomoči Civilne zaščite Občine Dravograd, Romana LESJAK in Primož TERNIK. Srebrni znak CZ (podeljuje se posameznikom, skupinam in organizacijam za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varnosti pred naravnimi in drugimi nesrečami) je prejel Branko RIŽNIK. Že pred tem pa sta na slovesni podelitvi nagrad in priznanj ob dnevu Civilne zaščite v petek, 1. marca 2013, v Kongresnem centru na Brdu pri Kranju prejela srebrni znak Vladimir JARH NIKOLIČ in zlati znak CZ Anka Matvoz. Bronasti znak CZ za enkratna dejanja (podeljuje se posamezniku ali organizaciji, ki so se s svojimi dejanji posebej izkazali ob naravnih in drugih nesrečah v preteklem letu) pa so dobili: Štab Civilne zaščite Občine Dravograd, Gasilska zveza Dravograd, 72. Brigada Slovenske vojske, Gasilska zveza Dravske doline, Gasilska zveza Mežiške doline, Gasilska zveza Mislinjske doline, Dominika KNEZ, Nada JESENIČNIK KRAJNC, Zlatko GODEC, Igor HUDOPISK, Timotej PEČOLER, Franjo VIDOVIČ, Prostovoljno gasilsko društvo Vuhred, Štab Civilne zaščite Mestne občine Slovenj Gradec, Štab Civilne zaščite Občine Črna na Koroškem, Irena GOSTENČNIK, Zdravko FLIS, Benjamin KOTNIK, Krajevna organizacija Rdečega križa Stari trg, KORK Dolič, KORK Turiška vas in KORK Podgorje. Dobitnikom iskreno čestitamo, vsem pripadnikom CZ pa velja zahvala za vso predanost, pripadnost in aktivno dejavnost!

BESEDILO: Katja Čevnik
FOTOGRAFIJE: Matic Grudnik

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top