DSC 0345Naš dvorec bukovje je bil tri dni spet v znamenju sejemskih dejavnosti. Pred nekaj več kot dvema mesecema so sobane dvorca krasile domiselne predstavitve ponudnikov in organizatorjev poročnih zadev, od 20. do 22. aprila pa so ga poživile in olepšale spretne roke dravograjskih obrtnic in obrtnikov.

Dravograjski trg je bil skozi vso svojo zgodovino širom poznan kot kraj, v katerem se je veselo trgovalo že od 12 stoletja naprej. V zadnjem času je ta dejavnost nekoliko zamrla, sedaj pa se jo ponovno oživljajo na drugem bregu Drave, v Dvorcu Bukovje, ki je letos gostil že drugi letošnji večji sejemski dogodek. Območna obrtna zbornica Dravograd je ob pomoči JZ Dravit organizirala 1. obrtno-podjetniški sejem, na katerem se je skupno predstavilo 35 njenih članov ter nekaj gostov iz bližnje in daljne okolice. Ti gostje pa so predstavljali tiste proizvode in storitve, ki jih za svoje delo potrebujejo naši domači obrtniki.
Tridnevni sejem se je pričel s kulturno obeleženim otvoritvenim programom, v katerem so se zelo izkazali: Moški obrtniški pevski zbor »Stanko REK« Dravograd, deklice iz Plesnega društva Lolli pop in otroci iz vrtca Robindvor. Obrtnike in obiskovalce sta nagovorila predsednik OOZ DRAVOGRAD, g.Janez SMOLAR in predsednik Upravnega odbora OZS, g. Štefan GROSAR. Največjega odobravanja navzočih pa so bile deležne besede naše županje, ga. Marijane CIGALA, s katerimi je poudarila, da je večina zahtev obrtnikov za izboljšanje njihovega stanja tudi takšnih, da lahko zelo tvorno prispevajo k reševanju naših kriznih razmer.

Prvi dan sejma so po številčnosti zaznamovali osnovnošolci iz Dravograda, Šentjanža in Mute, saj je bil prvi namen te prireditve poskusiti privabiti mlade v deficitarne poklice. V t.i. obrtniški ulici v prvem nadstropju dvorca so bili zato prikazani poklici: frizer, cvetličar, kovač, šivilja, mesar, lesar, gostinec, grafični oblikovalec, slikopleskar in čebelar. Drugi namen sejma pa je bil medsebojno druženje obrtnikov, sploh zaradi slabših gospodarskih razmer, ki ne vplivajo ugodno na splošno počutje. Treba si je pač vzeti čas tudi za razvedritev in ta namen je bil, skupaj s tržnimi cilji, dosežen v soboto in nedeljo, ko so sejem v dvornih prostorih obiskali tudi starejši posamezniki in družine. Zanje so se razstavljavci še posebej potrudili in jim pripravili podrobne strokovne predstavitve: o najprimernejših materialih za fasade, o možnostih pridobitve subvencij, o načrtovanju vrtov, o zdravem načinu življenja…
Za vsakogar se je torej našlo nekaj na tem sejmu, skoraj vsak pa se je oglasil pri vedeževalki Nini, ki je bila nedvomno najbolj zasedena oseba sejma.

Tako kot se je sejem začel, se je tudi zaključil – z zabavno kulturnim programom, ki so ga sooblikovali Godba na na pihala Šentjanž, Moški pevski zbor »Šempeterski pavri« in Otroški pevski zbor OŠ MUTA. Ob zvokih »pleh muzike« so se vsi udeleženci razšli z mislijo, da velja sejem izvesti tudi v prihodnje, v glavah organizatorjev pa so se že rojevale zamisli o potrebnih popestritvah in izboljšavah programa. Tako da velja vabilo že sedaj, se vidimo na sejmu »po vaši meri« prihodnje leto!

Tekst: Žare Tomšič

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top