V četrtek, 25. junija, je v Dravogradu na kolesarskem mostu potekalo odprtje razstave umetnikov Helmuta Blažeja iz  Avstrije in Srečka Frühaufa iz Dravograda. Razstava z naslovom Prijava-odjava, je del projekta Gradimo mostov-Brücken bauen, ki se izvaja ob 100 letnici plebiscita. Idejni oče projekta je Gerhard Leeb iz Beljaka, ki si je zamislil projekt z namenom združevanja in povezovanja vsega, kar nas celih 100 let razdvaja. Tako je v projekt vključenih 11 mostov in 3 elektrarne v Avstriji in most v Dravogradu. Na vseh teh mostovih in elektrarnah se bodo predstavili različni umetniki s svojimi deli. Otvoritev projekta je potekala v soboto, 20. junija v Rožeku v Avstriji, kjer je bil odprt tudi prvi most na katerem razstavljata Gustav Janoš in Larissa Tomassetti. Za razstavo v Dravogradu sta že dolgoletna slikarska kolega Helmut in Srečko pripravila posebno tematiko z naslovom Prijava-odjava, saj sta v svoja dela kot kolaž vključila stare zapise in dokumente iz obdobja druge svetovne vojne, ko so večinoma vojni ujetniki morali graditi elektrarne v Dravogradu, Labotu in Žvabeku. Dokumenti iz taborišč in dokumenti plebiscita so tako podlaga za nastala dela, ki sta jih avtorja ustvarila za ta projekt. Njune slike je fotografiral Tomo Jeseničnik in na podlagi fotografij so potem bila njuna dela natisnjena na  velike formate, ki krasijo dravograjski most. Na mostu si tako lahko ogledamo po šest likovnih del vsakega umetnika, originali pa so razstavljeni v cerkvi sv. Vida, kjer so na ogled še druga njuna dela. Del cerkve pa je namenjen potujoči spremljevalni razstavi, kjer so prikazani vsi umetniški projekti, ki bodo izvedeni v sklopu projekta Gradimo mostove. Na otvoritveni slovesnosti je vse prisotne pozdravila županja Občine Dravograd Marijana Cigala, projekt je predstavil Gerhard Leeb, umetnika pa sta povedala, zakaj sta se odločila za to temo. Vse prisotne sta nagovorila še Koroški deželni glavar dr. Peter Kaiser in državni svetnik ter predsedujoči Svetu koroške regije Franjo Golob.   V programu na mostu je sodelovala Godba na pihala Ojstrica, v cerkvi sv. Vida pa družina Hoffmann.

Razstava na mostu bo na ogled vse do oktobra meseca, v cerkvi sv. Vida pa do 17. julija v delovnem času Infopisarne Dravograd.

Fotografije: Franci Kotnik

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top