V tednu med 15. in 22. junijem je na Ojstrici potekala 4. mednarodna kiparsko slikarska kolonija, ki se je zaključila v nedeljo ob praznovanju lepe nedelje in krajevnega praznika na Ojstrici.
Letos so se umetniki odločili narediti tri skulpture muzikantov »kimperške plehmuzike«.
Kolonija poteka od ponedeljka do nedelje. V ponedeljek se najprej zberejo kiparji na kmetiji pri Srebniku, ki imajo več dela, preden nastane željeno umetniško delo. V četrtek ali petek pa se jim pridružijo še slikarji, tako, da so vsa dela dokončana do nedelje, ko je slovesen zaključek kolonije po lepi nedelji, ki je obenem tudi počastitev krajevnega praznika.

Ob tej priložnosti je potrebno poudariti, kako složni so krajani Ojstrice, saj dobrodušno sprejmejo medse umetnike in izmenično skrbijo za njihovo dobro počutje. Glavno dogajanje je pri Srebniku, kjer se prvi dan zberejo na skupnem zajtrku, takšnem pravem »kimperškem« ob skledi žgancev in kislega mleka, saj se morajo kiparji dobro podpreti, kajti prvi dan jih čaka najtežje delo, da iz hloda dobijo osnovno obliko figure, ki jo kasneje seveda dodobra obdelajo in izpilijo. Tudi kosilo je na Srebnikovi kmetiji, na večerjo pa umetniki gredo vsak dan k drugemu kmetu, kjer zaključijo delovni dan ob prijetnem druženju z domačini.

Kolonija je v teh štirih letih prestopila tudi meje, saj se je redno udeležujejo tudi kiparji in slikarji iz avstrijske strani. Tako je dobila mednarodne razsežnosti. Letos so kiparili Albert Kraigher, Rajko Gracej, Rudi Novak in Franjo Marošek, slikali pa so Leander Fužir, Marjan Gregorc, Danilo Gorišek, Alojz Krevh, Alojz Erjavc, Stanislav brodnik Cico in Helmut Blažej.
Skulpture, nastale na koloniji so lep okras kraju, katerega opazi vsak obiskovalec, kadar ga pot zanese na Ojstrico.
In če jih še niste opazili je skrajni čas, da si pripravite popotno culo z dobro malico in jo mahnete na pohod na Ojstrico ter si jih ogledate.

Fotografije: Matic Grudnik

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top