27. MEDNARODNI FESTIVAL MALIH SESTAVOV DRAVOGRAD – SUHA

VSAKO LETO MESECA JUNIJA V DRAVOGRADU IN NA SUHI POTEKA TRADICIONALNI FESTIVAL MALIH VOKALNIH SESTAVOV. TAKO JE BILO TUDI LETOS. V PETEK, 14. JUNIJA JE POTEKAL PRVI KONCERT V CERKVI SVETEGA VIDA V DRAVOGRADU, V SOBOTO 15. JUNIJA PA ŠE NA SUŠKEM GRADU NA SUHI V AVSTRIJI.
Mednarodni festival malih sestavov je najprej potekal samo na Suškem gradu na Suhi v Avstriji v organizaciji Okteta Suha. Glavni »krivec« za to je Jokej Logar, član okteta Suha. Kasneje sta Oktet Suha in takrat še Dravograjski oktet vzpostavila pristno medsebojno prijateljstvo, ki je pripeljalo do tesnega sodelovanja tudi pri festivalu. Tako smo pred 20. leti bili priča prvemu koncertu v sklopu tega festivala tudi v Dravogradu.
Po letu 2006 je k organizaciji festivala pristopila še Zveza kulturnih društev Dravograd in JSKD OI Dravograd, ki pomagata pri izvedbi festivala in pri iskanju finančnih virov.

Festival je zasnovan tako, da se na njem predstavijo zasedbe, ki spadajo med najboljše vokalne sestave v Evropi. Poleg stalnic Okteta Suha in Dravograjskega seksteta (prej okteta) so na festivalu vrhunski nastopajoči iz različnih držav. Festival je tako gostil najboljše skupine iz Anglije, Avstrije, Madžarske, Nemčije, Švice, Italije, Poljske, Švedske, Hrvaške, Rusije, Francije, Turčije, Latvije..

Kot se za takšne festivale spodobi imajo vse nastopajoče skupine vedno tudi sprejem pri lokalnih oblasteh, tako jih pred koncertom v Dravogradu vedno čaka sprejem pri županji v sejni sobi občine, na Suhi pa v prostorih Suškega gradu pri suškem županu.

Tako dravograjska županja Marjana Cigala kot Gerhard Visotschnig, župan Suhe sta tudi letos pohvalila mednarodni značaj in odličen izbor vrhunskih pevskih skupin iz Avstrije, Slovenije in Latvije.

Ob 20. jubilejnem koncertu v Dravogradu, pa so člani tedaj še Dravograjskega okteta, ki so sodelovali ob samem začetku tega čezmejnega sodelovanja prejeli tudi posebna priznanja.

Nad 500 oboževalcev vrhunske vokalne glasbe je letos navdušeno ploskalo skupinam Latvian voices iz Rige, “VS Lipa iz Litije, Gesangskapelle Herman iz Dunaja, ter domačima Oktetu Suha in Dravograjskemu sekstetu.

Skupina Gesangskapelle Hermann prihaja iz Dunaja. Njihov zastavljeni cilj je narediti svet srečnejši z osupljivim petjem. Kljub temu da je osvojitev sveta morda le malce prevelik zalogaj za le 6 gospodov, se ne dajo. Ko dajo od sebe vse kar premorejo, med publiko redkokdo ostane suhih oči. Že skorajda s ponosno zadržanostjo pojejo besedila, ki niso prav nič nedolžna in se tudi nikogar ne usmilijo. Fantje so navdušili publiko tako po kvaliteti petja, kot z odličnimi besedili, ki so jih do solz nasmejala.

Ženska vokalna skupina Lipa iz Litije je zavezana zborovski glasbi in negovanju lokalne ustvarjalnosti. Najrajši posegajo po dragocenostih iz zakladnice slovenske ljudske in umetne glasbe, v preteklosti pa so se veliko posvečale tudi raziskovanju klapskih napevov. Repertoar na koncertu je bil tako zelo raznolik, dekleta pa so pokazala izvrstno obvladovanje vokalne tehnike in navdušila občinstvo.

Latvian voices je vrhunska ženska vokalna skupina, ki prihaja iz Rige. Gre za eno najboljših latvijskih vokalnih skupin, ki je razvila edinstven individualen slog petja in v svojem repertoarju zajema etno glasbo mnogih narodov. Repertoar tako zajema od latvijskih ljudskih pesmi in izvirnih skladb z besedili iz latvijske tradicionalne folklore do primerov klasične glasbe v inventivnih transkripcijah. Koncerti so navadno obogateni s priljubljenimi in svetovno znanimi pesmimi ter sodobnimi originalnimi skladbami. Latvian voices so znova dokazale, da spadajo v sam vrh evropske vokalne glasbe.

Festival je torej prava poslastica za glasbene sladokusce in verjamemo, da bodo poslušalci tako kot do sedaj, tudi v bodoče navdušeni nad slišanim in videnim, saj že snujemo program za prihodnje leto.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top