19. SREČANJE ŠEMPETROV 2019

V soboto, 1. junija, je potekalo že 19. srečanje Šempetrov. Tudi v Dravogradu imamo Šempeter (na Kronski gori), zato smo bili ponovno povabljeni na celodnevno športno-zabavno druženje. Ker je minilo že osem let, smo bili tokrat ponovno gostitelji Dravograjčani in, glede na odzive, smo svojo nalogo opravili odlično!

Občina Dravograd se srečanj udeležuje od leta 2006. Kraji in župnije, ki nosijo ime po svetem Petru, so se začeli srečevati že leta 2000 na pobudo treh Šempetrov – pri Gorici, v Savinjski dolini in Otočca. Postopno smo se jim pridružili še Piran, Bistrica ob Sotli, Pivka, San Pietro di Natisone (Špeter Slovenov) v Beneški Sloveniji in naš Sv. Peter na Kronski gori. Za to gre zahvala harmonikarjem Šempetrskega šopka, ki so s svojim imenom pritegnili pozornost in opozorili druge, da imamo tudi v Dravogradu Šempeter. Tako se je začelo sodelovanje, ki je preraslo v podpis sporazuma, da Občina Dravograd pristopi kot enakovreden partner in seveda s tem tudi kot organizator srečanj. Vsako leto srečanje poteka prvo soboto v juniju v že vnaprej določenem kraju. Glas o uspešnih in vedno zanimivih srečanjih je šel tudi do naših severnih sosedov in morda se nam kmalu pridruži še Šentpeter iz Roža v Avstriji.

Vsakega srečanja se navadno udeleži približno 600 udeležencev in prav toliko se nas je medsebojno družilo, tekmovalo in zabavalo tudi tokrat v Dravogradu in Šentjanžu. Kot je zdaj že navada, smo vse povabljene najprej pogostili pri cerkvi Sv. Petra na Kronski gori. Tam so udeleženci srečanja lahko pokusili dobrote izpod spretnih rok aktiva kmečkih žena, lokalnih ponudnikov in domačinov. Sledil je krajši kulturni program, v katerem sta sodelovali Šempetrski šopek, Pihalni orkester Šentjanž, MoPZ Šempetrski pavri in MoPZ Štefan Goršek Čaki. Tam se je s himno Šempetranov tudi uradno začelo naše druženje, po kosilu (ki ga je odlično skuhal Joži s sodelavci Dravita) pa je že bil čas za športne aktivnosti. Tisti, ki niso sodelovali pri športnih igrah, so imeli organiziran izlet do kmetije Klančnik ter pohod in ogled Dvorca Bukovje. Gasilci in lovci pa so se podružili z domačini iz PGD Dravograd in Šentjanž ter LD Bukovje. Po večerji je sledil program s podelitvijo pokalov, za zabavo so poskrbeli Ansambel Zeme, Dominik Zeme Pečnik in Trio Rudija Breznika. Predali smo tudi zastavico organizatorju naslednjega srečanja, jubilejno 20. bo potekalo v Savinjski dolini.

Tokrat smo se posebej potrudili s športnimi disciplinami, saj so Šempetrani tekmovali kar v osmih: malem nogometu, odbojki na mivki, balinanju, pikadu, lokostrelstvu, kegljanju, šahu in namiznem tenisu. Dravograd je imel ekipe v vseh športih, pri vseh so se izkazali z uvrstitvami. Najboljši smo bili v lokostrelstvu, šahu in kegljanju, v nogometu smo bili 2., v odbojki, balinanju, pikadu in namiznem tenisu smo zasedli 4. mesto. V skupnem seštevku športnih tekmovanj smo zmagali Dravograjčani, drugi so bili Šempeter pri Gorici – Vrtojba, tretji pa Šempeter v Savinjski dolini. Tekmovanja so potekala brezhibno, za kar se zahvaljujemo vodjem tekmovanj in vsem sodelujočim. Seveda smo vsi športne igre vzeli za zabavo, kot dodatek k druženju Šempetranov, med katerimi imamo že dolgoletne prijatelje.

»Naj pesem zadoni, kjerkoli kdaj smo zbrani!
Le vprašaj, kdo smo mi – veseli Šempetrani!«

To niso zaman verzi himne Šempetranov, saj je bilo ves dan v Dravogradu veselo kot že dolgo ne, marsikomu se sploh ni mudilo domov. Prihodnje leto bomo peli, plesali in se družili v Savinjski dolini. Naj se na koncu zahvalimo vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je 19. Srečanje Šempetrov v Dravogradu potekalo tako kot mora. Spet se je izkazalo, da smo najboljši kadar sodelujemo!

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top