18. PESNIŠKA OLIMIPIJADA

Dravograd, 11. november 2017: V Dravogradu se je v prekrasnem okolju dvorca Bukovje, ki mlade pesnice in pesnike gosti že devet let, prvi dan pesniških delavnic pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača končal z literarnim večerom udeležencev 18. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd s pomočjo Kluba koroških študentov in Javnega zavoda Dravit. Zlata olimpijka je postala Sara Fabjan (Grosuplje), absolventka Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani.

Pesniška olimpijada je v prvi vrsti projekt, namenjen dijakom in študentom, ki pišejo poezijo in želijo obogatiti svoje znanje o umetnosti pisanja literarnih del, se seznaniti z različnimi tehnikami in slogi pisanja, se družiti z mladimi ustvarjalci, z njimi deliti pesniški navdih, se postaviti v vlogo poslušalca in ovrednotiti svoje pesmi in pesmi drugih ter se predstaviti javnosti. Zadnjih nekaj let pa smo projektu priključili še dva razpisa – enega za osnovnošolce, ki pišejo pesmice v slovenskem jeziku (Mlada pesniška olimpijada), drugega pa za dijake in študente, ki se ukvarjajo s fotografijo (#fotopoezija).
Na letošnjo že 18. Pesniško olimpijado se je prijavilo rekordno število 24 dijakov in študentov iz cele Slovenije, dvodnevnih delavnic (11. in 12. novembra) pa se je prvi dan udeležilo 20, drugi dan pa 15 prijavljenih. Njihova mentorja sta bila pesnik, urednik in literarni mentor dr. David Bedrač, ki je bil z nami že šesto leto zapored, saj se je z mladimi, nadobudnimi pesniki odlično ujel že prvo leto, ter pesnik Aleš Jelenko, ki se nam je pridružil prvič. Na sobotnih in nedeljskih delavnicah so mladi udeleženci, Andreja Seljak (Kanal), Jan Jelovšek (Vrhnika), Janja Kavčič (Idrija), Jerneja Samec (Dobravlje), Karin Petko (Voličina), Luca Joža Slosar (Jelšane), Lucija Klauž (Rače), Lara Šalamun (Lenart), Mojca Bitenc (Rečica ob Savinji), Manca Kepa (Ivančna Gorica), Matija Sirk (Šmartno pri Litiji), Mia Sara Gril (Maribor), Nina Kremžar, Petra Skušek, Sara Čano (Ljubljana), Sandra Erpe (Straža), Sara Fabjan (Grosuplje), Špela Ačko (Zg. Polskava), Tom Veber (Maribor), Veronika Razpotnik (Kresnice), ustvarjali na delavnicah Odpiramo vrata v sobane poezije (dr. David Bedrač), Vsementorstvo (Aleš Jelenko) ter Pesniške sobane I in Pesniške sobane II (dr. David Bedrač).
Na natečaj 7. Mlade pesniške olimpijade je prispelo 114 pesmic iz 19 slovenskih osnovnih in podružničnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Jaz sem jaz, ti si ti, nagrade pa je strokovna komisija v sestavi Ana Pisar, pesnica, Maja Visinski Andrejc, pesnica, in Barbara Žvirc, pesnica in vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila osmim mladim pesnicam in pesnikom.
V kategoriji učencev od 2. do 4. razreda je prvo nagrado prejela Ajda Ftičar, 3. razred, 2. OŠ Slovenska Bistrica, za pesem Jaz sem jaz, ti si ti, drugo nagrado Anja Lokar, 3. razred, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, Podružnica Lokavec, za pesem Jaz sem jaz, ti si ti, tretjo nagrado pa sta si razdelila Nik Alandžak, 3. razred, OŠ Dušana Bordona Semedela – Koper, za pesem Kdo sem jaz, kdo si ti? in Elizabeta Liza Muršec, 4. razred, OŠ Kidričevo, za pesem Jaz sem jaz in ti si ti. V drugi kategoriji, učenci od 5. do 9. razreda, pa je prvo nagrado prejela Amadeja Rek, 9. razred, OŠ Angela Besednjaka, Maribor, za pesem Luna, ki je želela postati sonce, drugo nagrado Zoja Plimon, 8. razred, OŠ Neznanih talcev, Dravograd, za pesem Jaz sem jaz, ti si ti, tretjo nagrado pa sta si tudi v tej kategoriji razdelila dva učenca oziroma učenki, Julija Gabrovec, 6. razred, OŠ Janka Kersnika, Brdo, za pesem En svet, neskončno misli in Petra Ravnikar, 9. razred, OŠ Janka Kersnika, Brdo, za pesem Unikat.
Priznanje za poslano pesem pa so prejeli tudi Eva Bažec, 4. razred, OŠ Dušana Bordona, Semedela – Koper, za pesem Jaz sem jaz, ti si ti, Manca Mele, 8. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani, za pesem Jaz sem jaz, ti si ti, Sebastian Redek, 9. razred, OŠ Brezovica pri Ljubljani, za pesem Ko se pogledam v ogledalo, Daša Novak, 5. razred, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, DE Adamičeva, za pesem Drugačen ni napačen, Benjamin Merzdovnik, 7. razred, OŠ Neznanih talcev, Dravograd, za pesem Jaz sem jaz in ti si ti ter Lovro Valenko, 8. razred, OŠ Kidričevo, za pesem Jaz sem jaz, ti si ti. Njihove pesmi se sicer niso uvrstile med najboljše tri v ustrezni kategoriji, so pa po kvaliteti pozitivno izstopale.
Na letošnji četrti fotografski natečaj #fotopoezija, katerega tema je bila Jaz sem jaz, ti si ti, smo, žal, prejeli samo 3 fotografije, tako da fotografske razstave na letošnjem dogajanju 18. Pesniške olimpijade ni bilo, žirija prav tako ni izbrala nagrajencev. Vsi trije prijavljeni fotografi pa bodo na domače naslove vseeno prejeli tolažilne nagrade.
Prav tako nismo prejeli likovnih izdelkov na razpisani natečaj za prvošolce osnovnih šol.
Na sobotnem literarnem večeru se je predstavilo 21 mladih pesnikov, saj se je udeležencem pesniški delavnic pridružil še Izak Ban (Lokev), ki se je na delavnice sicer prijavil, vendar se jih zaradi drugih obveznosti ni mogel udeležiti, ter 4 predstavniki mlade pesniške generacije, nagrajenci 7. Mlade pesniške olimpijade, Ajda Ftičar, Elizabeta Liza Muršec, Nik Alandžak in Amadeja Rek.
Zmagovalko 18. Pesniške olimpijade je na literarnem večeru razglasil mentor pesniških delavnic dr. David Bedrač, nagrade pa sta njej in vsem ostalim udeležencem izročili vodja projekta Pesniška olimpijada Barbara Žvirc in Maja Visinski Andrejc, članica žirije 7. Mlade pesniške olimpijade. Vsi udeleženci so prejeli lepe knjižne nagrade, zmagovalka pa še kotizacijo za Literarno šolo JSKD 2018, organizacijo lastnega pesniškega večera in 25 natisnjenih fotografij z verzom iz njene pesmi, ki ga je izbral mentor dr. David Bedrač.

Za glasbeno poslastico je z avtorskimi komadi poskrbela vrhunska kantavtorica Sandra Erpe, tudi udeleženka jesenskega pesniškega vikenda.

Besedilo: Barbara Žvirc
Fotografije: Matic Grudnik

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top