17. PESNIŠKA OLIMPIJADA

V Dravogradu se je v prekrasnem okolju dvorca Bukovje, ki mlade pesnice in pesnike gosti že devet let, prvi dan pesniških delavnic pod mentorstvom pesnika in urednika dr. Davida Bedrača končal z literarnim večerom udeležencev 17. Pesniške olimpijade, projekta, ki ga organizirata JSKD OI Dravograd in Zveza kulturnih društev Dravograd s pomočjo Kluba koroških študentov in Javnega zavoda Dravit. Letos smo po dolgem času spet dobili dva zmagovalca. Zlata olimpijca sta postala Julija Ovsec (Ljubljana), študentka 1. letnika magistrskega študija na Oddelku za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, in Žiga Hren (Selnica ob Dravi), dijak 4. letnika I. Gimnazije v Mariboru.
Na letošnjo že 17. Pesniško olimpijado se je prijavilo 16 dijakov in študentov iz cele Slovenije, dvodnevnih delavnic (26. in 27. novembra) pa se je udeležilo 12 prijavljenih. Njihov mentor je bil že peto leto zapored pesnik, urednik in literarni mentor dr. David Bedrač, saj se je z mladimi, nadobudnimi pesniki odlično ujel že prvo leto. Na sobotnih in nedeljskih delavnicah so mladi udeleženci, Julija Ovsec in Nika Prusnik Kardum (Ljubljana), Žiga Hren (Selnica ob Dravi), Janja Kavčič (Idrija), Nina Krajnc (Sp. Duplek), Anamarija Zorč (Kranjska Gora), Lara Šalamun (Lenart), Doris Kovač (Grad), Maja Strmčnik (Velenje), Špela Ačko (Zg. Polskava), Lucija Klauž (Rače) in Živa Poberžnik (Dravograd), ustvarjali na delavnicah Ostri verzi, tope pesmi I, Ostri verzi, tope pesmi II ter Arhitektura in arheologija poezije.
Na natečaj 6. Mlade pesniške olimpijade je prispelo nekaj manj kot 50 pesmic iz 9 slovenskih osnovnih in podružničnih šol. Mladi so letos pisali pesmice na temo Svet se vrti, vrti, vrti, nagrade pa je strokovna komisija v sestavi Ana Pisar, pesnica, Maja Visinski Andrejc, pesnica, in Barbara Žvirc, pesnica in vodja projekta Pesniška olimpijada, podelila sedmim mladim pesnicam in pesnikom.
V kategoriji učencev od 1. do 4. razreda je prvo nagrado prejel Nik Alandžak, 2. razred, OŠ Dušana Bordona, Semedela, za pesem Svet je povsod, drugo Valentin Kniplič Hegediš, 4. razred, OŠ Rada Robiča, Limbuš, za pesem Svet se vrti, tretjo pa Tinkara Lampe, 4. razred, OŠ Col, Podružnica Podkraj, za pesem Prijateljstvo.
V kategoriji učencev od 5. do 9. razreda je prvo mesto osvojila Ania Marinčić Barić, 7. razred, OŠ Gorica, Velenje, za pesem Vrtiljak, drugo Gaja Tušek, 8. razred, OŠ Prežihovega Voranca, Ravne na Koroškem, za pesem Svet, ustavi se, tretje mesto pa je pripadlo Jani Lesičnik, 7. razred, OŠ Neznanih talcev, Dravograd, za pesem Se vrti, vrti ta svet. Priznanje je prejel tudi Jošt Kadiš, 6. razred, OŠ Neznanih talcev, Dravograd, ki se sicer ni uvrstil na prva mesta, je pa njegova pesem Svet se vrti, vrti, vrti po kvaliteti pozitivno izstopala.
Na letošnji že tretji fotografski natečaj #fotopoezija, katerega tema je bila Rima, smo prejeli 10 fotografij. Podpornik natečaja Canon Slovenija je zmagovalko fotografskega natečaja nagradil s tiskalnikom fotografij Selphy in promocijskim materialom, drugo- in tretjeuvrščenega pa z natisnjenimi razglednicami z njunima fotografskima motivoma in promocijskim materialom. Organizator Pesniške olimpijade je vsem trem dodal še knjižne nagrade. Na natečaj je prispelo 10 fotografij, ki jih je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Matic Borković, profesionalni fotograf pri Foto Čorba, Metka Jeromelj, profesionalna fotografinja in predsednica Foto kluba Koroška, in Katja Smolar, fotografinja pri Foto Čorba. Zmagovalka je po njihovem izboru postala Živa Vaukan iz Mežice s fotografijo Sonet 130. Drugo mesto je s fotografijo Pozabi osvojil Matic Javornik iz Podplata, tretji pa je bil Robi Verbajs iz Izlak s fotografijo Rima.
Na sobotnem literarnem večeru, ki ga je povezovala Ana Pisar, se je predstavilo vseh 12 udeležencev pesniških delavnic 17. Pesniške olimpijade (pridružila se jim je še Mia Sara Gril iz Maribora, sicer prijavljena tudi na delavnice, vendar se jih zaradi drugih obveznosti ni udeležila) ter 5 predstavnikov mlade pesniške generacije, nagrajencev 6. Mlade pesniške olimpijade, Nik Alandžak, Valentin Kniplič Hegediš, Gaja Tušek (njeno pesem je prebrala Maja Visinski Andrejc), Ania Marinčić Barić in Jana Lesičnik.
Zmagovalca 17. Pesniške olimpijade je na literarnem večeru razglasil mentor pesniških delavnic dr. David Bedrač, nagrade pa sta obema zmagovalcema in vsem ostalim udeležencem delavnic podelila vodja projekta Pesniška olimpijada Barbara Žvirc in vodja JSKD OI Dravograd Robert Preglau. Zmagovalca sta poleg knjižnih nagrad prejela še vsak 20 natisnjenih razglednic z verzom iz njune pesmi podpornika projekta Canon Slovenija ter ročno izdelano leseno držalo za knjige z logotipom Pesniške olimpijade, ki ga je podaril slovenski izdelovalec Booky. Za glasbeno poslastico sta s pesmimi iz zakladnice slovenske popevke odlično poskrbela Korošca Jasmina Mandl (vokal) in Žan Grabner (kitara).

Avtor besedila: Barbara Žvirc

Avtor fotografij: Matic Borković, (Foto Čorba)

 

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Tukaj lahko nastavite, kateri piškotki naj se naložijo na stran.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Zavrni vse piškotke
Sprejmi vse piškotke
Scroll to Top